TWO WORLD HOUSE

This house is interesting because it occupies two worlds. As it is situated in the Winelands Residential Estate it had to comply with the Provençal style architecture that the estate adheres to. Our client wanted a contemporary home however.

We decided to use the fall of the site, which slopes away from the internal road to achieve two experiential and living  planes. One at street level and one underground on the street side, but open to the valley to the South. The upper is Provençal and the lower is contemporary. The two worlds are connected by a glass lift in a stone vestibule that opens onto an indoor planted courtyard and a lily pond on the lower level.

We placed the foyer and two children’s bedrooms on the street level and used the Provençal style to address the street, but the main house and the 300m2 garage were placed under ground (a slab with gardens and a solar plant on top). We cut holes in the slab to let light into the gardens and pools on the lower level around which the main living spaces gather. Two worlds in one with nature and light as the main features.
 
If you are interested to see how it turned out watch the video below.
 

 
By Andrew Horne (Managing Director)

NORTHPOINT PROJECT

UDA’s 40 000 sqm NorthPoint Project is now under construction in Cape Town.

Builder’s Board:

capture

Field report from the Project Architect, Erich Lutz:

“Van die grootste “tilt-up” betonpanele ooit in die Wes-kaap word op die oomblik by die Northpoint- ontwikkeling van G5 Eiendomme gegiet. Panele word 5 diep op strategies uitgesoekte plekke binne die voetafdruk van die gebou gegiet, totdat daar genoeg is vir ’n 100 ton hyskraan om in te kom en hulle akkuraat te plaas.

Vooraf gegote kolomme word eers presies posisioneer en loodregop geplaas en vasgegiet om die panele te ondersteun . ’n Landmeter word ingespan om die kolom tot op ’n mm akkuraat te plaas, sodat daar geen afwyking is wanneer die dakkappe later oor die ingegote boute neergesak word. Die grootste paneel is 8.7m wyd, 15.6 m hoog en 150mm dik.

003

Hier kan die tweede paneel bo-op die eerste een gesien word. Die “helikopter” is in proses om met sy staallemme die beton perfek gelyk af te werk. Na ’n kort set tydperk word ’n glylaag aangewend wat verhoed dat die volgende blad aan die vorige een vassit en dan word dieselfde bekisting opgeskuif om die volgende paneel te giet.

004

Die grootste doel van die staal is om te verhoed dat die paneel kraak of faal, wanneer die hyskraan hom oplig en in posisie plaas. Verskeie doelgerigte hake word op strategiese plekke in die beton ingegiet, waaraan die kabels vanaf die hyskraan gehak word.” – Erich Lutz

005

Progress update:
The forest is going up..

unnamed

img_3448

img_3453

img_3454

img_3456

img_3457

Two weeks later…

img_3674

Progress update:

1

3

5

A view from the sky…

aerial 1

aerial 2

aerial 3

aerial 4

aerial 5

aerial 6

Progress update:

IMG_7485

By Erich Lutz (Pr. Arch)